spot_img

Τι είναι η διαισθητική διατροφή;

Η διαισθητική διατροφή είναι μια προσέγγιση και πρακτική για την υγεία του μυαλού-σώματος, που τιμά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Αναπτύχθηκε από δύο διαιτολόγους, την Evelyn Tribole και την Elyse Resch, το 1995. Βασίζεται σε χρόνια κλινικών στοιχείων και ερευνών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 100 μελετών μέχρι σήμερα.

Η διαισθητική διατροφή είναι ένα μοντέλο ουδέτερου βάρους και στοχεύει να σας βοηθήσει να τιμήσετε την υγεία σας ακούγοντας και εμπιστευόμενοι το σώμα σας για να καλύψει τις ανάγκες του.1 Υπάρχουν 10 αρχές διαισθητικής διατροφής:

10 Αρχές Διαισθητικής Διατροφής

  1. Απορρίψτε τη διατροφική νοοτροπία: Αποφύγετε τα ψέματα διατροφικής κουλτούρας σχετικά με την εύκολη απώλεια βάρους ή ένα τέλειο μέγεθος σώματος.
  2. Τιμήστε την πείνα σας: Φάτε όταν αισθάνεστε πεινασμένοι και ξαναχτίστε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας σχετικά με το φαγητό.
  3. Κάντε ειρήνη με το φαγητό: Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να φάει και να απολαύσει το φαγητό χωρίς ενοχές.
  4. Προκαλέστε την Αστυνομία Τροφίμων: Παραλείψτε τους κανόνες που δημιουργούνται από την κουλτούρα της διατροφής ότι τα τρόφιμα είναι «καλά» ή «κακά».
  5. Ανακαλύψτε τον Παράγοντα Ικανοποίησης: Το φαγητό πρέπει να είναι χαρούμενο και ευχάριστο.
  6. Νιώστε την πληρότητά σας: Ακούστε τα σήματα του σώματός σας για να μάθετε πότε δεν είστε πλέον πεινασμένοι.
  7. Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας με καλοσύνη: Λάβετε μέτρα για να κατανοήσετε τη συναισθηματική διατροφή.
  8. Σεβαστείτε το σώμα σας: Τα σώματα αξίζουν αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το σχήμα τους.
  9. Κίνηση — Νιώστε τη διαφορά: Εστιάστε στο πώς νιώθει το σώμα σας αντί στις θερμίδες που καίτε.
  10. Τιμήστε την υγεία σας—Ήπια διατροφή: Επιλέξτε θρεπτικά τρόφιμα που σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Τι ΔΕΝ είναι Διαισθητικό φαγητό;

Το διαισθητικό φαγητό δεν είναι μια δίαιτα απώλειας βάρους ή ένα πρόγραμμα γευμάτων. Δεν είναι μια δίαιτα που σταματάς και ξεκινάς και δεν περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τυπικών διατροφικών προγραμμάτων, όπως η μέτρηση θερμίδων. Το IE είναι το αντίθετο της δίαιτας και δεν προορίζεται ως εργαλείο διαχείρισης βάρους.

Όπως εξηγείται στον ιστότοπο Intuitive Eating, “Εάν ένας επαγγελματίας υγείας ή ένας προπονητής σας προσφέρει Διαισθητική Διατροφή με σκοπό την απώλεια βάρους, τρέξτε μακριά. Γρήγορα.”

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες μακροπρόθεσμες μελέτες που να δείχνουν ότι οι δίαιτες απώλειας βάρους είναι βιώσιμες, η IE ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση.1 Η ιδέα στοχεύει να σας βοηθήσει να μάθετε να εμπιστεύεστε το σώμα σας και να κατανοείτε πώς είναι η πείνα, η πληρότητα και η ικανοποίηση.

Το IE ευθυγραμμίζεται με το Health σε κάθε μέγεθος. οι προγραμματιστές του IE πιστεύουν ότι η επιδίωξη της σκόπιμης απώλειας βάρους είναι ένα αποτυχημένο παράδειγμα που δημιουργεί στίγμα βάρους και διατροφικές διαταραχές.

Λάθη που κάνουν οι άνθρωποι με το διαισθητικό φαγητό

«Το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι με τη διαισθητική διατροφή είναι ότι συνεχίζουν να εστιάζουν στο βάρος ως μέτρο επιτυχίας», εξηγεί η διαιτολόγος Becca Blumberg του Ripple Nutrition Coaching. «Καθώς αναπτύσσετε τις δεξιότητές σας στον IE, το βάρος σας μπορεί να παραμείνει το ίδιο ή μπορεί να χάσετε ή να κερδίσετε βάρος», σημειώνει η Blumberg, εξηγώντας ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να αποχωρήσετε από το τρενάκι της δίαιτας.

“Ένα άλλο κοινό λάθος που βλέπω με το IE είναι η προσπάθεια εφαρμογής μόνο ορισμένων αρχών”, λέει η Kelsey McCullough, διαιτολόγος και πιστοποιημένη διαιτητική σύμβουλος στο Feed and Flourish Nutrition Therapy.

Οι 10 αρχές του IE συνεργάζονται για να συμπεριλάβουν μια συνολική προσέγγιση υγείας νου-σώματος, επομένως δεν έχει νόημα να επιλέγετε απλώς ορισμένες αρχές που θα καθοδηγούν το ταξίδι σας.

Η αρχή του να τιμάς την πείνα σου είναι δύσκολη για πολλούς. «Είναι σύνηθες όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να είναι νευρικοί ότι θα καταλήξουν να τρώνε υπερβολικά και να μην αισθάνονται καλά σωματικά», επιβεβαιώνει η Ashley Braun, μια διαισθητική διαιτολόγος και προπονητής ζωής με το Food Peace Nutrition.

«Το να μην πιστεύεις ότι πρέπει να ελέγχεις τον εαυτό σου γύρω από το φαγητό στο να είσαι εντελώς ελεύθερος να τρως ό,τι θέλεις μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό», προσθέτει, σημειώνοντας επίσης ότι το «τρώγοντας εξέγερση» είναι ένα άλλο κοινό λάθος. Τότε είναι που τρως μόνο και μόνο για να αποδείξεις ότι μπορείς και να δείξεις ότι οι κανόνες για τα τρόφιμα δεν σε ελέγχουν πλέον αντί να συντονίζεσαι με το σώμα σου.

Ένα άλλο κοινό λάθος είναι η αντιμετώπιση των διαισθητικών διατροφικών αρχών ως ένα σύνολο άκαμπτων κανόνων. «Η διαισθητική διατροφή δεν είναι ένα σχέδιο διαχείρισης βάρους», μας υπενθυμίζει η Blumberg. «Η χρήση των αρχών ως άκαμπτων κανόνων μπορεί να δημιουργήσει ενοχές που είναι κοινές με τη νοοτροπία της δίαιτας».

Σημάδια ότι το διαισθητικό φαγητό δεν λειτουργεί για εσάς

«Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η IE δεν είναι για αυτούς επειδή εξακολουθούν να επιθυμούν απώλεια βάρους», λέει ο McCullough, ο οποίος εξηγεί ότι οι ασκούμενοι αναγνωρίζουν την κοινωνική πίεση στη δίαιτα, αλλά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να δουν πώς θα μπορούσε να είναι να βάλεις αυτές τις επιθυμίες στο πίσω μέρος. και δοκιμάστε κάτι διαφορετικό.

testpap.com

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img