Ποια θρεπτικά συστατικά και ποια τρόφιμα πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου για να έχεις γερό ανοσοποιητικό;
Θες να ρίξεις πόρτα στις ασθένειες που τώρα κάνουν πάρτι μαζί με τον κορωνοϊό και μπορούν να σε «ρίξουν» για αρκετές μέρες στο κρεβάτι;
Ένα πράγμα πρέπει να ξέρεις: το ανοσοποιητικό σου πρέπει να είναι πιο δυνατό από ποτέ και ο καλύτερος τρόπος για να το εξασφαλίσεις είναι να του παρέχεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Ποια είναι αυτά; Κάτσε και σημείωνε:
Βιταμίνες Α, C, B12, B6, E, φυλλικό οξύ, Μαγνήσιο, Αλισίνη, Πολυφαινόλες, Σελήνιο, Σίδηρος, Κερκετίνη, Ψευδάργυρος και ω-3 λιπαρά οξέα.
Σημείωσες; Ωραία. Πάμε τώρα να δούμε σε ποιες τροφές θα τα βρεις.
Κρεμμύδι: Περιέχει μια ουσία με αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, την κερκετίνη, η οποία δρα προστατευτικά στην άμυνα του οργανισμού.
Σκόρδο: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε αλισίνη, μία ευεργετική ένωση θείου, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και φαίνεται να διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων, ενισχύοντας έτσι την ανοσολογική λειτουργία που εμποδίζει το κοινό κρυολόγημα και την γρίπη.
Καρότα: Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Μπρόκολο και κουνουπίδι: Πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συνδέεται με αυξημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξίσου καλή επιλογή για βιταμίνη C – αν και με μικρότερη περιεκτικότητα – είναι το δημοφιλές πορτοκάλι.
Κεφίρ: Ο συνδυασμός ψευδαργύρου και προβιοτικών, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, κάνει το κεφίρ μια σούπερ τροφή για το ανοσοποιητικό σου.
Μύρτιλα: Μια δόση (μια χούφτα ή ένα φλiτζάνι) μύρτιλων παρέχει το 16% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. Μπόμπα δηλαδή.
Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη που ενισχύουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά λοιμώξεις.
Λιπαρά ψάρια: Σολομός, ρέγκα, σκουμπρί κ.α. περιέχουν μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, οι οποίες δρουν σαν σύμμαχοι για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού: τα ω-3 λιπαρά, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.
Πράσινο τσάι: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, οι οποίες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τον οργανισμό και φαίνεται να βοηθούν σημαντικά στη γρίπη.
Σημείωσε τέλος, πως τα παραπάνω δεν δρουν από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, «καλά» λιπαρά, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά.
Και φυσικά, σε συνδυασμό με επαρκή ξεκούραση. Γιατί ως γνωστόν, ο ύπνος είναι ο καλύτερος γιατρός.
Πηγή:in2life.gr
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!