Το να σταματήσουμε να να τρώμε εντελώς ζάχαρη είναι σχεδόν αδύνατον. Πέραν από τους «συνήθεις υπόπτους» όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, η ζάχαρη κρύβεται και σε πιο «αθώα» τρόφιμα.
Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν κόβουμε τη ζάχαρη;
Λιγότερη ζάχαρη για αυξημένη παραγωγικότητα
Περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή, η συγκέντρωσή σου θα αυξηθεί άμεσα. Η υγεία του εγκεφάλου σαμποτάρεται όταν είμαστε εθισμένοι στη ζάχαρη.
Αν θέλεις η σκέψη σου να παραμείνει αιχμηρή και να είσαι μέσα σε όλα, ειδικά καθώς μεγαλώνεις, περιόρισε τη ζάχαρη στην καθημερινή σου διατροφή. Το μυαλό σου θα σε ευγνωμονεί.
Ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται
Μία από τις κύριες αιτίες του διαβήτη τύπου 2, είναι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάποιο βαθμό ελέγχου στον κίνδυνο διαβήτη. Η πλειοψηφία από εμάς μπορεί να αποτρέψει αυτή τη ασθένεια, εάν σταματήσουμε να τρώμε ζάχαρη.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την παραγωγή ινσουλίνης και κατ΄ επέκταση το συκώτι, το πάγκρεας και άλλα όργανα. Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον διαβήτη, η ζάχαρη είναι ένας από τους βασικούς ένοχους.
Λιγότερες θερμίδες και απώλεια βάρους
Είναι προφανές ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε τρόφιμα γεμάτα ζάχαρη, παίρνουμε άχρηστες θερμίδες που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει επίσης τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς και εκείνες που υποστηρίζουν την υγιή απώλεια βάρους.
Η ζάχαρη επηρεάζει επίσης το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη. Η υπερβολική κατανάλωσή της, κάνει τον εγκέφαλό να πιστεύει ότι πεινάει ακόμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να τρώμε.
Καλύτερη μνήμη
Σχετική μελέτη έδειξε πως η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μνήμη, δυσκολεύοντας την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, δυσκολευόμαστε να συγκρατήσουμε νέες πληροφορίες και να ανακαλούμε παλαιότερες.
Λιγότερη ζάχαρη για πιο λαμπερή επιδερμίδα
Σχετική μελέτη δείχνει πώς μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει συνδεθεί με δερματικές παθήσεις όπως ακμή, σπυράκια, εξανθήματα και κηλίδες. Μια διατροφή γεμάτη με πλούσια σε θρεπτικά τρόφιμα και άφθονο καθαρό νερό θα κάνει το δέρμα σου να λάμπει με νεανική όψη.
Λιγότερη ζάχαρη για ενισχυμένο ανοσοποιητικό
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι χρόνιες φλεγμονές που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μειώνει την ανοσολογική απόκριση, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και γρίπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το να σταματήσουμε να να τρώμε εντελώς ζάχαρη είναι σχεδόν αδύνατον. Πέραν από τους «συνήθεις υπόπτους» όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, η ζάχαρη κρύβεται και σε πιο «αθώα» τρόφιμα.
Αυτό που μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε, είναι να περιορίσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας. Η μέση γυναίκα, για παράδειγμα, αναφέρεται πως δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερες από 6 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη καθημερινά.
Εθισμένοι στη ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες του πλανήτη. Eίναι όμως 100% νόμιμη και προσβάσιμη σε οποιονδήποτε. Πολύ συχνά μάλιστα δεν καταλαβαίνουμε καν ότι κάνουμε χρήση.