spot_img

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου: To “Κάνε Μια Ευχή” Ελλάδος συνεχίζει να κάνει τα όνειρα των παιδιών πραγματικότητα

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Make A Wish Ελλάδος

Της Μαρίας Γιαμπουλάκη

Το Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος είναι παράρτημα του παγκόσμιου Οργανισμού που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια στην Αμερική από κάποιους ανθρώπους που χάρισαν το όνειρο σε ένα παιδί. Ένας μικρός στο Phoenix στην Αριζόνα, με όνειρο ζωής να γίνει αστυνομικός, αρρωσταίνει βαριά. Η μητέρα του και κάποιοι φίλοι ξέρουν πως δεν θα προλάβει να ζήσει το όνειρό του, έτσι αποφασίζουν… να τον κάνουν κανονικό αστυνομικό. Ο Chris περνάει μια μέρα έξω από κάθε φαντασία και προσδοκία. Μεταμορφώνεται, μάλιστα για λίγο όλοι πιστεύουν ότι θα γίνει κάποιο θαύμα. Όχι. Ο Chris χάνει τη μάχη με τη ζωή αλλά η εμπειρία του αυτή πυροδοτεί μια απίστευτη προσπάθεια με αφετηρία την Αμερική και εξάπλωση σε όλον σχεδόν τον κόσμο. Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1996 από 2 γυναίκες που δεν είναι Ελληνίδες αλλά είχαν βιώσει σε άλλες χώρες το θαύμα αυτό του Οργανισμού, την Gabriella Calini και την PamelaBourazani, και ήθελαν να το προσφέρουν στα παιδιά που νοσούν στην Ελλάδα.

Σκοπός του Make-A-Wish σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής, και σε ακόμη 42 χώρες, είναι ένας και μοναδικός: να μεταμορφώσει τις ζωές παιδιών 3-18 ετών τη στιγμή που εκείνα παλεύουν για τη ζωή τους και έχουν ξεχάσει τι θα πει «είμαι παιδί», «παίζω»… «ονειρεύομαι». Όραμα του Οργανισμού και όλων ημών που έχουμε την τιμή να είμαστε στο «άρμα» του, είναι να φτάσει σε κάθε παιδί που νοσεί. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300-350 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο ενώ υπάρχουν ακόμη 200 περιστατικά που δεν αφορούν στην ασθένεια αυτή αλλά σε νευρομυικές παθήσεις, μεταβολικά νοσήματα, καρδιολογικά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση κι άλλες.

«Να δώσουμε χαρά και ελπίδα στα παιδιά», ο σκοπός του Make-A-Wish

Σκοπός του Make-A-Wish σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, είναι ένας και μοναδικός: Να δώσουμε δύναμη, χαρά και ελπίδα και στα παιδιά που παλεύουν για τη ζωή τους, δίνοντας μια μάχη η οποία δεν τους επιτρέπει να ζήσουν την παιδικότητά τους και να ονειρεύονται για το μέλλον τους. Εκπληρώνουμε όλες τις ευχές των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις και φτάνουν στο γραφείο μας και δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ την εκπλήρωση ευχής. Αυτή τη στιγμή έχουμε σε αναμονή περισσότερες από 200 ευχές, αριθμός που μεταβάλλεται καθημερινά. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Covid-19, δεν πάψαμε λεπτό να στηρίζουμε τα παιδιά μας και τις οικογένειές τους. Κάναμε εκμαιεύσεις ευχών με τηλεδιασκέψεις, μιλούσαμε καθημερινά με τα παιδιά μας που περιμένουν την ευχή τους και εκπληρώσαμε ευχές στέλνοντας – με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις – τα αντικείμενα ευχών στα παιδιά που είχαν μια σχετική ευχή. Είμαστε μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο όραμα: η ελπίδα και η ψυχική ανάταση μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην θεραπεία των παιδιών μας. Εμείς ως νεράιδες και ξωτικά, οφείλουμε να δημιουργούμε την ελπίδα και να πιστεύουμε στο καλύτερο αύριο!

Η Πριγκίπισσα Σοφία και ο πρώτος σκόρερ Χρυσοβαλάντης

Ζητήσαμε από την  κα Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Make-A-Wish Ελλάδος να μας διηγηθεί δύο ιδιαίτερα περιστατικά από την προσφορά του οργανισμού όλα αυτά τα χρόνια.

«Είναι πάρα πολλές οι στιγμές που αυτά τα έξι χρόνια έχουν σημαδέψει τη ζωή μου και με έχουν κάνει να αλλάξω τρόπο σκέψης δίνοντας πια βαρύτητα στα ουσιαστικά σημαντικά πράγματα. Θυμάμαι μία ευχή της… Πριγκίπισσα Σοφίας. Συμμετείχαν όλοι: η ίδια, η αδερφή της, οι γονείς της… ξαδέρφια θείοι. Όμως στο ρόλο της κυρίας των τιμών η αδερφή της και στο ρόλο του Βασιλιά και της Βασίλισσας… ποιοι άλλοι; οι γονείς της! Είχε τύχει να δω την μικρή λίγες μέρες πριν την ευχή, ήταν καταπονημένη αλλά απολύτως βέβαιη για την ευχή της: ήθελε μία υπερπαραγωγή που να περιλαμβάνει στέψη και όλα τα μεγαλεία. Όταν πλησίασα στο κτήμα που θα πραγματοποιείτο η ευχή, θυμάμαι τα πόδια μου να τρέμουν. Φοβόμουν πώς θα την δω, φοβόμουν μήπως δεν έρθουν τόσοι καλεσμένοι… Μπήκα και οι προετοιμασίες ήταν σε εξέλιξη. Όλα θύμιζαν άλλες εποχές, κομπάρσοι να πηγαινοέρχονται με φρενήρεις ρυθμούς, στολές πλούσιες που μου θύμιζαν πλούσια θεατρική παράσταση. Και κάπου ανάμεσα στους πολλούς ένα μικροσκοπικό κορίτσι μα με ανάστημα ψηλότερο από όλους μας. Η Πριγκίπισσα Σοφία! Ύφος Πριγκίπισσας, περιβολή Πριγκίπισσας, συμπεριφορά πριγκίπισσας. Κι ένα χαμόγελο… μα ένα χαμόγελο. Ίσως ήταν το πιο δυνατό χαμόγελο που είχα εισπράξει μέχρι τότε γι αυτό το θυμάμαι τόσο έντονα. Η Σοφία των θεραπειών… δεν είχε καμία σχέση με την Πριγκίπισσα Σοφία.

Έχουμε όμως και αγόρια περήφανα που μας γεμίζουν κι εμάς περηφάνια. Ο Χρυσοβαλάντης ήταν ένας 16χρονος (ενήλικας πλέον και εθελοντής μας) ο οποίος αξιοποίησε τη δυνατότητα της ευχής του για να χαρίσει κάτι σε συνανθρώπους του. Βλέπετε είχε νοσηλευτεί στο ΑΧΕΠΑ και είχε διαπιστώσει τις ανάγκες που είχε το νοσοκομείο και το παιδοογκολογικό τμήμα που τον φρόντισε. Όταν πήγαν οι εθελοντές μας να τον επισκεφθούν τους είπε ότι η ευχή του ήταν να δώσουμε χρήματα στο ΑΧΕΠΑ. Του εξηγήσαμε ότι κάτι τέτοιο ήθελε μία ιδιαίτερη οργάνωση. Δεν χρειάστηκε να το σκεφθεί πολύ. Η ιδέα μοναδική: θα οργανώναμε έναν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Εθνικής που είχε κερδίσει το Euro 2004 στην Πορτογαλία και όλα τα έσοδα του αγώνα θα τα δίναμε στο ΑΧΕΠΑ. Το Κάνε-Μια-Ευχή επωμίστηκε όλα τα έξοδα και οργάνωσε τον αγώνα με την αμέριστη βοήθεια του Ζαγοράκη και του Χαριστέα καθώς και του ΠΑΟΚ που φιλοξένησε τον αγώνα. Συγκεντρώθηκαν 12.000 φίλαθλοι και όλα τα έσοδα δόθηκαν με τη μορφή εξοπλισμού στο ΑΧΕΠΑ… περισσότερα από 57.500 ευρώ! Μέχρι και το Ρεχάγκελ φέραμε από τη Γερμανία. Συγκινητικές στιγμές που ευχαριστώ το Θεό που τις έζησα. 12.000 κόσμος να καμαρώνει τον Χρυσοβαλάντη, τον πρώτο σκόρερ του αγώνα και να φωνάζει «Κάνε Μια Ευχή!». Ευλογία», θυμάται η κα Ζαφειρακοπούλου.

 

Μία θάλασσα συναισθημάτων

Τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι του οργανισμού κάθε φορά που πραγματοποιείται μια ευχή είναι η ευγνωμοσύνη και απέραντη ευτυχία. «Σπάει η καρδιά. Γυρνάς από ευχή και νιώθεις ερωτευμένος. Φτερουγίζει η καρδιά σου. Νιώθεις παντοδύναμος. Έχεις εισπράξει το μεγαλύτερο καλωσόρισμα στη ζωή ενός παιδιού – ήρωα. Έχεις δεχθεί το μεγαλύτερο και πιο συγκινητικό ευχαριστώ από γονείς που βλέπουν το παιδί τους να γελά μετά από μήνες. Δεν περιγράφεται. Πρέπει να το ζήσει κάποιος και να αφεθεί στη μαγεία αυτή…», σημειώνει χαρακτηριστικά η κα Ζαφειρακοπούλου.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε το έργο του Make-A-Wish:

  • Αγορές ειδών από το eshopμας https://www.makeawish-eshop.gr/
  • Μια δωρεά με κάρτα / κατάθεση στο donate.makeawish.gr
  • Να γίνει εθελοντής
  • Να γίνει «Αστέρι» μας με μία δωρεά €100 το χρόνο
  • Εάν πρόκειται για εταιρεία ή επιχείρηση, να υιοθετήσει μια ευχή
  • Με δωρεές αντί δώρου γάμου, γενεθλίων, μπομπονιερών κτλ

Υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλει στο έργο. Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο makeawish.gr και skyisthelimit! Εάν σκεφτείτε κάποιον άλλον τρόπο να μας υποστηρίξετε, μπορείτε να μας καλέσετε και να το συζητήσουμε!

Κεντρικό Γραφείο Αθήνας
Εθνικής Αντιστάσεως 47, Δάφνη, 17237
(πλησίον Μετρό Δάφνης)
+30 210 963 7660
+30 210 963 7774
info@makeawish.gr

Γραφείο Θεσσαλονίκης
Αρτέμιδος 23-25, Θεσσαλονίκη, 54644
+30 2310 523978
+30 2310 523979
thess@makeawish.gr

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV