Το ραβανί μας…το σόι μας

 

 

Ευχάριστες αναμνήσεις  και νοσταλγικές στιγμές  μου έρχονται  στο μυαλό μου. Θυμάμαι όταν ήμασταν παιδιά και μαζευόμασταν όλοι, γονείς , θείοι ,αδέλφια και ξαδέλφια , (φυσικά καροτσάδα πράγμα που μας ενθουσίαζε εμάς  τα παιδιά )για να πάμε να συναντήσουμε το σόι μας στην Βέροια.

Η υποδοχή των θείων μου ήταν άκρως συγκινητική ,με αγκαλιές σφιχτές  χαμόγελα και πειράγματα. Από βραδύς  η θεία μου έψηνε τις πίτες , ετοίμαζε τα φαγητά και τα γλυκά και γέμιζε το σπίτι μυρωδιές. Την επομένη έστρωνε το μεγάλο τραπέζι με το κοφτό τραπεζομάντηλο και καθόσασταν όλοι μαζί  για να φάμε . Ο απογευματινός καφές  συνοδευόταν  με τα ευχάριστα νέα του καθενός  συνοδεία πάντα με το υπέροχο ραβανί Βέροιας. Αυτό είναι για μένα το ραβανί…το σόι μας .

Αυτή την ονομασία του δίνω και αυτή την συνταγή σας δίνω.

ΥΛΙΚΑ

5  αυγά

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 μπέικιν  πάουντερ

2 βανίλιες

1 κούπα αλεύρι  για όλες τις χρήσεις

1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό

2 γιαουρτάκια πρόβεια των 200 γρ

1/2 κουταλάκι σόδα

μισό λεμόνι

1 πρέζα αλάτι

ΣΙΡΟΠΙ

4 φλιτζάνια ζάχαρη

4 φλιτζάνια νερό

μισό λεμόνι

ξύλο κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι ,τις βανίλιες, το αλάτι και το μπέικιν  πάουντερ .

Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους  από  τα ασπράδια.

Σε ένα άλλο μπόλ  χτυπάμε με το μίξερ  τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα αφράτο φουσκωτό κρεμμώδες μείγμα. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το γιαούρτι.

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας παράλληλα  με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτουμε  την σόδα μέσα  στον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας για να φουσκώσει και την ρίχνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα,  την οποία  ενσωματώνουμε στο μείγμα απαλά  με κυκλικές κινήσεις, με μια σπάτουλα ,ώστε να μην χάσει τον όγκο της.

Βουτυρώνουμε το ταψάκι και το πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Σιρόπι:

Βράζουμε μαζί όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Κόβουμε και μετά σιροπιάζουμε ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι.

Αφιερωμένο  στα  ξαδέρφια μου !!!!!!!!!!!!

Latest articles