Το Θεϊκό Τσουρέκι της καραντίνας!!!

Της Ρίτσας Τσοντάκη

Η καραντίνα ανήκει στο παρελθόν… αλλά κράτησε τόσο… ώστε να προχωρήσει η φάση από το ψωμί, στο τσουρέκι κι έπειτα από τη χαρωπή νοικοκυρούλα σε σχιζοφρενή δολοφόνο που έσφαξε τον σύντροφό της και τον μαγείρεψε με ρύζι!!Αστειεύομαι φυσικά… κι επειδή δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα, καλό είναι ό,τι κάνουμε να είναι γευστικότατο, τέλειο και χωρίς να αφήνουμε σημάδια πίσω μας… ούτε ψίχουλο εννοούσα !!


Υλικά Συνταγής:

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς
100 γραμ. μαγιά νωπή
50 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. χλιαρό νερό

Για τη ζύμη:
250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
350 γραμ. ζάχαρη
3 αβγά
2 κρόκους αβγά
350 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες
1150 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κουτ. σούπας μαστίχα κοπανισμένη σε σκονη
2 κοφτά κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
30-50 γραμ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο

Για το διάλυμα αυγού
1 κρόκο
4 κ.σ γάλα φρέσκο
4 κ.σ νερό

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την ενεργοποίηση της μαγιάς. Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό κι έπειτα προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το κοσκινισμένο αλεύρι που έχουμε για τη συνταγή για να δημιουργήσουμε ένα πηχτό χυλό.
Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10-20 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο. Κρατάμε το μείγμα με το βούτυρο στη άκρη να κρυώσει αρκετά πριν έρθει σε επαφή με τη μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το κοσκινισμένο αλεύρι, το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη) και τα ανακατεύουμε όλα πολυ καλά. Έπειτα προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά. Και τα υγρά υλικά που είχαμε στη κατσαρόλα (βούτυρο, ζάχαρη, γάλα και αυγά).
Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος του μίξερ ή με το χέρι όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μαλακιά και να σχηματίζει κόρδες.
Δεν πρέπει να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια. Κι αυτό είμαι το μυστικό του!!! Θα χρειαστεί να βουτάμε τα χέρια μας σε λιωμένο βούτυρο για να την ξεκολλήσουμε από το γάντζο του μίξερ και να την μεταφέρουμε στο μπολ που θα ξεκουραστεί.
Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.

Τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα.
Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 2-3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.
Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 5 μέρη των 500γρ ή σε μεγαλύτερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.
Πάντως πρέπει να είναι ομοιόμορφα τα τσουρέκια μας σε κάθε ταψί για να ψηθούν και ομοιόμορφα.
Πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες. Γίνονται διπλάσια τουλάχιστον.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ τα χτυπάμε με ένα πηρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα τσουρέκια πριν τα φουρνίσουμε.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C αέρα για 30 λεπτά περίπου. Εξαρτάται πάντα από το φούρνο του καθένα!!

Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!!!

Διαβάστε επίσης

Web TV