Τραχανόπιτα..μια εξαιρετική και ιδιαίτερη βλάχικη πίτα !!!

Μια εξαιρετική βλάχικη πίτα με ιδιαίτερη γεύση . Μια επινόηση της  βλάχας  νοικοκυράς για ένα  γρήγορο  φαγητό  γιατί καθημερινά  σήκωνε πάνω της ένα τεράστιο κύκλο εργασιών . Για να  ανοίξεις φύλλο το πρωί απαιτούσε χρόνο και δεν ήταν διαθέσιμες, γιατί ασχολούνταν με τα χωράφια (σκάλισμα και μάζεμα βαμβακιού),την ύφανση  στον αργαλιό ( πλύσιμο μαλλιών στο ποτάμι και γνέσιμο) την φροντίδα των  παιδιών και  να συντηρεί και το νοικοκυριό της. Οπότε  η τραχανόπιτα  ήταν μια εύκολη  και νόστιμη επιλογή αφού όλοι στην οικογένεια ήταν ευχαριστημένoι. Πάμε λοιπόν να την κάνουμε, διασώζοντας  την γαστρονομία της Ελληνικής παράδοσης και  μεταφέροντάς την  στην νέα γενιά.

ΥΛΙΚΑ:

1700 ml νερό

700 γρ φέτα  Θεσσαλίας

500 γρ γάλα

500 γρ τραχανά γλυκό

4 αυγά

1 ποτήρι ελαιόλαδο

1 κσ βούτυρο

λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τον τραχανά σε βραστό νερό  και τον αφήνουμε 1 ώρα μέχρι να ρουφήξει όλο το νερό . Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το γάλα, το ελαιόλαδο ,την φέτα ,το αλάτι και το βούτυρο. Λαδώνω το ταψί και στρώνω ένα φύλλο από κάτω ( δική μου επινόηση )για να μην κολλήσει και να  γίνει πιο τραγανή. Αδειάζω το μείγμα στο ταψί και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και λίγη φέτα. Η πίτα μας είναι έτοιμη την ψήνω στους 200 βαθμούς  για 1 ώρα.

Υπάρχει και η επιλογή να ρίξουμε ζάχαρη από πάνω και να συνδυάσουμε το αλμυρό με το γλυκό.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση όπως και αν την επιλέξετε !!!

Αφιερωμένη σε όλες τις περήφανες Βλάχες γυναίκες!!!!!

 

Latest articles