Δεν υπάρχει ίσως καλύτερο μέρος να επισκεφθεί κάποιος που θέλει να ξεφύγει από τη φασαρία και τη ρουτίνα της πόλης!
Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου ή αλλιώς η Βάλια Κάλντα («ζεστή κοιλάδα» στα Βλάχικα) είναι μια από τις πιο σημαντικές και εντυπωσιακές περιοχές του ηπειρωτικού μέρους της Ελλάδας.
Μέσα στην Κοιλάδα η θερμοκρασία είναι 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό,τι στις γύρω κορυφογραμμές. Και είναι φυσικό να επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες στην Κοιλάδα, αφού βρίσκεται σε υψόμετρο που φτάνει ως και τα 1.400 μέτρα και είναι κυκλωμένη από εκπληκτικά βουνά.
Λέγεται ότι η παγωμένη «Ζεστή Κοιλάδα» ονομάστηκε έτσι κατ’ ευφημισμό, αφού αποτελεί μια από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της χώρας μας.
Ο Δρυμός βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων.
Τα πυκνά δάση, οι ορμητικοί χείμαρροι και οι απότομοι γκρεμοί μαγεύουν τον επισκέπτη και τον καλούν για εξερεύνηση.
Σε κάθε στάση «συστηνόμαστε» στους άγνωστους θησαυρούς της φύσης: το φυτό «άρκευθος», από όπου παράγεται το ποτό τζιν, ένα ακανθώδες φυτό γνωστό ως «κοτόπουλο του δάσους» λόγω της γεύσης του, την «πινγκουίκουλα» −το μοναδικό σαρκοφάγο φυτό που συλλαμβάνει με τα φύλλα του μικρά έντομα−, αλλά και το φυτό «Μόλυ» που αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου. Αρχαίοι μύθοι, μαγικά βότανα αλλά και θαυμαστά άγνωστα είδη της χλωρίδας σχηματίζουν στο μυαλό μου ένα συναρπαστικό παζλ που τα κομμάτια του συμπληρώνουν το ένα το άλλο.
Σε κάθε βήμα μας συναντάμε ποικίλα είδη μανιταριών, αρκετά από τα οποία τρώγονται και έχουν εξαιρετική γεύση.
Το Αρκουδόρεμα ρέει ορμητικό ανάμεσα σε ένα πυκνό δάσος από μαυρόπευκα, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες.
Ο εθνικός δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα) είναι ένας τόπος ιδιαίτερης οικολογικής αξίας που απλώνεται στο βορειοανατολικό τμήμα της οροσειρά της Πίνδου, στο νότιο τμήμα του Νομού Γρεβενών. Η συνολική έκταση του φτάνει τα 69.000 στρέμματα, ενώ ο πυρήνας του καταλαμβάνει μια έκταση 30.000 στρεμμάτων. Αν και ορίστηκε ως εθνικός δρυμός από το 1966 και αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα οικοσυστήματα της χώρας, το καθεστώς προστασίας του δεν είναι, δυστυχώς, επαρκές.