spot_img

Βελτιώστε τη γονιμότητά σας με αυτά τα 5 πράγματα

Τα προβλήματα υπογονιμότητας παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Οι αιτίες ποικίλλουν, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να αποκτήσουν ένα μωρό.

Η υιοθέτηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών και η διακοπή των ανθυγιεινών μπορεί να έχει μετρήσιμα οφέλη στην υγεία και στη γονιμότητα, τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών. 

  1. Ακολουθήστε τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και στα δύο φύλα, διότι όχι μόνο τροφοδοτεί τον οργανισμό με άφθονα θρεπτικά συστατικά, αλλά συμβάλλει στην απόκτηση και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες.

Όσον αφορά το σωματικό βάρος, η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία επίσης μπορεί να υπονομεύσει τη γονιμότητα. Σημειώνεται πως τη γονιμότητα μπορεί να πλήξει και το υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος της γυναίκας.

  1. Να πίνετε άφθονο νερό

Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες που είναι αφυδατωμένες συχνά, έχουν μειωμένη γονιμότητα, ενώ η μήτρα τους είναι λιγότερο δεκτική στην εμφύτευση του εμβρύου και τη συνέχιση της εγκυμοσύνης.

Αυτό οφείλεται στο ότι, για να εξασφαλίσει την επιβίωσή μας, ο οργανισμός φροντίζει να προωθεί τα απαραίτητα συστατικά πρώτα στα ζωτικά όργανα και ύστερα στα δευτερεύοντα. Όταν, λοιπόν, ένα άτομο είναι χρονίως αφυδατωμένο, το σύστημα της αναπαραγωγής του είναι το πρώτο που μένει χωρίς αρκετό νερό, διότι η τεκνοποίηση δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωσή του.

  1. Να έχετε υπό έλεγχο το στρες

Λίγο στρες είναι κινητήριος δύναμη και ωφέλιμο για την επιβίωσή μας, αλλά το πολύ έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία και στη γονιμότητα.

Ειδικά στα υπογόνιμα ζευγάρια, το στρες εντείνεται από το πρόβλημα της γονιμότητας καθαυτό και συχνά συνοδεύεται από στεναχώρια και συναισθήματα έντονου άγχους και κατάθλιψης. Η κακή ψυχολογική κατάσταση, είναι πλήγμα για τη γονιμότητα.

  1. Κόψτε τις κακές συνήθειες

Το ποτό και το τσιγάρο βλάπτουν κάθε παράμετρο της υγείας και η γονιμότητα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι και τα δύο βλάπτουν σοβαρά τη γονιμότητα, διότι προκαλούν ορμονικές διαταραχές και βλάβες στο DNA του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου. Επιπλέον, αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν ανήκεστες βλάβες στα έμβρυα.

Στις γυναίκες, το κάπνισμα σχετίζεται με γήρανση των ωοθηκών και μείωση της ωοθηκικής εφεδρείας. Βλάπτει επίσης τον τράχηλο της μήτρας και τις σάλπιγγες και αυξάνει τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης και αποβολής. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ πριν τη σύλληψη σχετίζεται με ωοθηκικές διαταραχές.

Γι’ αυτούς τους λόγους συνιστάται γενικώς αποφυγή του ποτού και του τσιγάρου σε κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, πόσο μάλλον σε όσα ήδη ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας.

  1. Να κοιμάστε αρκετά

Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της ζωής και επηρεάζει την ποιότητά της, την υγεία και τη γονιμότητα.

Ο καλός ύπνος το βράδυ είναι απαραίτητος για την ανανέωση και την αποκατάσταση του εγκεφάλου και όλου του οργανισμού, ενώ ρυθμίζει σημαντικές ορμόνες στο σώμα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται αυτές της γονιμότητας.

Πηγή: iatropedia.gr

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img