spot_img

Ζαγοροχώρια… μικρά παραδοσιακά χωριά

Της Ειρήνη Παπακωνσταντίνου

Τα  Ζαγοροχώρια είναι 46 ορεινά , παραδοσιακά χωριά του νομού Ιωαννίνων .Ζαγόρι στα σλάβικα σημαίνει πέρα από τα βουνά και αυτό το όνομα περιγράφει απόλυτα την περιοχή. Το Ζαγόρι χωρίζεται σε Ανατολικό, Κεντρικό και Δυτικό και το κύριο χαρακτηριστικό των οικισμών του  είναι η αρχιτεκτονική τους . Υπέροχα κτίσματα με πέτρα και ξύλο που εναρμονίζονται με το πανέμορφο και άγριο φυσικό τοπίο , πέτρινα γεφύρια , εκκλησίες του περασμένου αιώνα , ποτάμια εναλλάσσονται στα μάτια του ταξιδιώτη και καθιστούν τον τόπο μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας .

Στο Ζαγόρι πηγαίνουμε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο . Είναι ένας προορισμός για κάθε εποχή αφού αναλόγως την εποχή βλέπεις και χαίρεσαι διαφορετικές ομορφιές του τόπου . Είτε λοιπόν ψάχνετε ένα ησυχαστήριο , είτε κάτι κοσμικό , είτε είστε άνθρωπος που αγαπάει την περιπέτεια , είτε θέλετε χαλάρωση απολαμβάνοντας μια συγκλονιστική θέα , εδώ θα τα βρείτε όλα.

Απάντηση στην ερώτηση ποιο χωριό να διαλέξω δεν υπάρχει ,το καθένα έχει τη δική του ομορφιά .Εδώ θα προσπαθήσω να δώσω λίγες προτάσεις αλλά ο καθένας που επισκέπτεται τα Ζαγοροχώρια σίγουρα θα βρει το δικό του μέρος να ερωτευτεί και σίγουρα μια αφορμή θα τον κάνει να επιστρέφει.

Ο πρώτος προορισμός που έρχεται στο μυαλό όλων όταν ακούμε Ζαγόρι είναι το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο που βρίσκονται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου .Τα δύο χωριά είναι γεμάτα υπέροχα παραδοσιακά καταλύματα , ταβέρνες με ντόπια προιόντα αλλά και καφέ με θέα τους πύργους της Αστράκας . Από εδώ μπορεί κάποιος να πεζοπορήσει ως τη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας , να διασχίσει το μονοπάτι που ενώνει τις πηγές του Βοιδομάτη με το γεφύρι της Κλειδωνιάς και να κάνει ράφτινγκ ή αν είναι θαρραλέος να κολυμπήσει στον πάντα παγωμένο Βοιδομάτη. ( Τον Ιούλιο που βουτήξαμε το νερό είχε θερμοκρασία 7 βαθμούς. )

Περνώντας την Αρίστη με προορισμό τα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου κατευθυνθείτε προς Βίτσα και Μονοδένδρι για να απολαύσετε και να θαυμάσετε από  το μπαλκόνι της Οξιάς  την υπέροχη θέα της  χαράδρας  του Βίκου . Μην παραλείψετε μια στάση για φωτογραφία στο γεφύρι του Κοκκόρη πριν καταλήξετε στο Βραδέτο , ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου γνωστό για την Σκάλα του – ένα λιθόστρωτο μονοπάτι του 18ου αιώνα -που ενώνει το χωριό με το Καπέσοβο.

Προχωρώντας προς το Ανατολικό Ζαγόρι  κάντε μια στάση στο Φλαμπουράρι , το Τρίστενο και το Γρεβενίτη , αναζητήστε τα γεφύρια του Καμπέρ – Αγά και του Τρίστενου και σίγουρα μην χάσετε την πινακίδα που θα σας οδηγήσει στη λίμνη με τα Νούφαρα .

Επόμενη στάση η Βωβούσα , το ανατολικότερο χωριό του Ζαγορίου , με τους δύο υπέροχους οικισμούς του που χωρίζει ο ποταμός Αώος και το γνωστό  γεφύρι που τους  ενώνει . Εδώ νοιώθεις ότι ο χρόνος κυλάει αργά . Κάθε Αύγουστο στη Βωβούσα γίνεται ένα υπέροχο φεστιβάλ και το χωριό γεμίζει κόσμο.

Ένας τέτοιος τόπος δεν περιγράφετε εύκολα με λίγες λέξεις και λίγες φωτογραφίες . ‘Ένα άρθρο είναι μόνο ένα έναυσμα , αλλά αν έστω και ένας άνθρωπος ταξίδεψε με τη φαντασία του διαβάζοντάς το τότε αυτό είναι ένα καλό άρθρο .

 

 

Διαβαστε επισης

spot_img

Web TV