spot_img

Γαύδος: Tο “εξόριστο στολίδι” της Ελλάδας

Η Γαύδος είναι γνωστή ως το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας.  Ένα µικρό νησί µε αρκετά µεγάλη ιστορία ανά τους αιώνες. Ήταν ήδη κατοικημένο από τη Νεολιθική εποχή, ενώ λέγεται ότι ήταν το ονειρεµένο νησί Ωγυγία, που ναυάγησε ο Οδυσσέας και στη συνέχεια τον κρατούσε εκεί αιχµάλωτο η Καλυψώ. Στις µέρες µας οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού δείχνουν µε υπερηφάνεια στους επισκέπτες τα λείψανα του παλατιού και τις σπηλιές όπου ζούσε η Καλυψώ. Επίσης σύµφωνα µε αρχαιολογικές έρευνες έχει αποδειχτεί η παρουσία της Ρωµαϊκής αυτοκρατορίας στο νησί.

Οι Ρωµαίοι καταπατητές της Γαύδου έκαναν τόση κατάχρηση της χλωρίδας του νησιού, προκαλώντας µια διαδικασία αποσύνθεσης των υλικών του εδάφους της που έχει αντίκτυπο έως και σήµερα, µε αποτέλεσµα η βλάστηση στο νησί να είναι ελλιπής. Κατά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία από το 900 – 1000 µ.Χ., το νησί µετρούσε γύρω στους 8 χιλιάδες κατοίκους, ενώ κατά την Οθωµανική ηγεµονία από το 1665 – 1855, ο πληθυσµός του νησιού µειώθηκε αισθητά, φτάνοντας στους 500 κατοίκους. Για τη σύγχρονη Ελλάδα, το νησί υπήρξε τη δεκαετία του 1930 τόπος εξορίας για τους κοµµουνιστές, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσµίου πολέµου, οι συµµαχικές δυνάµεις µετέφεραν µερικά στρατεύµατα στη Γαύδο, µετά τη νίκη των Γερµανών στη Μάχη της Κρήτης.

Αδιαµφισβήτητα η ιστορία του νησιού είναι ένδοξη παρά το µέγεθός του. Η έκτασή του είναι µόλις 29 τετραγωνικά χλµ., µε µήκος στα 10 τετραγωνικά χλµ. και πλάτος στα 5.  Απέχει µόλις 48χλµ. από τη Χώρα Σφακίων και 314χλµ. από το Τοµπρούκ της Λιβύης. Στο νησί πλέον ζουν λιγότεροι από 50 άνθρωποι, όµως την καλοκαιρινή σεζόν ο αριθµός των τουριστών που κατακλύζουν το νησί µπορεί να ξεπεράσει και τις 3,5 χιλιάδες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κατασκηνωτές, αφού οι τουριστικές υποδοµές και υπηρεσίες στη Γαύδο είναι στοιχειώδεις. Το λιµάνι της Γαύδου είναι η Καραβέ, ενώ η πρωτεύουσά της το Καστρί, όπου εκεί πληρείται η βασική τουριστική υποδοµή του νησιού. Η Γαύδος συνολικά έχει 4 γραφικούς οικισµούς, ενώ ο νοτιότερος κατοικηµένος οικισµός της και συνεπώς ο νοτιότερος της Ευρώπης, είναι τα Βατσιανά, µε συνολικό πληθυσµό 23 κατοίκων! Πέρα δώθε στο νησί ο επισκέπτης θα δει να “ξεφυτρώνουν” πέτρινα µετόχια, υπενθυµίζοντάς του παλιές εποχές ακµής και κατοίκησης του νησιού.

Αξίζει να αναφέρουµε ότι η ηλεκτροδότηση στους οικισµούς είναι µόνιµη, στις παραλίες όµως και στα καταλύµατα διακόπτεται µετά τις 12 το βράδυ, παίρνοντας σειρά οι γεννήτριες. Μη σας χαλάει καθόλου τη διάθεση αυτό. Η παντελής έλλειψη φωτός στο νησί, αφού ούτε η ίδια η Γαύδος έχει έντονο φωτισµό αλλά και λόγω της θέσης της που δεν της επιτρέπει να φωτίζεται από άλλες πόλεις, κάνουν τον ουρανό της τα βράδια του καλοκαιριού τόσο µοναδικό και µυστήριο λες και βρίσκεται κανείς σε κάποιο εργαστήριο της ΝASA, έτοιµος να ανακαλύψει τα δικά του άστρα.

Το αξιοθέατο που επιβάλλεται να επισκεφτεί κάποιος βρισκόµενος στη Γαύδο είναι αρχικά ο περίφηµος φάρος του νησιού, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1880 σε υψόµετρο 368 µέτρων και ήταν ορατός από απόσταση 40 µιλίων. Δεσπόζει αγέρωχος µέχρι σήµερα και σας περιµένει να τον συναντήσετε, ενώ στο εσωτερικό του µπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, αγναντεύοντας τη Γαυδοπούλα – το µικρό νησάκι δίπλα στη Γαύδο – αλλά και στο βάθος την Κρήτη. Στα υπόλοιπα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται  το βενετσιάνικο κάστρο στην Κεφαλή, τα ρωµαϊκά ερείπια στο λόφο του Άη – Γιάννη, οι λαξευτοί τάφοι στο Λαυρακά αλλά και ο µοναδικός “θρόνος” στην Τρυπητή. Ο περίφηµος αυτός “θρόνος” είναι η νοτιότερη καρέκλα της Ευρώπης, όπως την αποκαλούν και σηµειωτέον για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να περπατήσετε 8 χλµ. περίπου, κάπου δηλαδή στις 2 µε 2,5 ώρες. Η θέα όµως από εκείνο το σηµείο θα σας ανταµείψει. Το δέος που θα νιώσετε απέναντι στη θάλασσα και το φυσικό τοπίο της Γαύδου θα είναι ένα συναίσθηµα που θα θυµάστε για µια ζωή.

Σε αυτό το σηµείο έχει ενδιαφέρον να κάνουµε νύξη στις µοναδικές παραλίες αυτού του γεµάτου εκπλήξεις νησιού. Ο Άη – Γιάννης είναι η διασηµότερη παραλία του, αφού κατέχει τον τίτλο της 2ης καλύτερης παραλία του κόσµου σύµφωνα µε το Discovery Channel. Ο τίτλος αυτός δεν του δόθηκε τυχαία , αφού φτάνοντας εκεί ένα είναι σίγουρο.

Θα µείνετε άφωνοι από το µοναδικό δάσος δίπλα στη θάλασσα, τις κατάφυτες αµµοθίνες και τη χρυσαφένια άµµο του. 4χλµ. από τον Άη – Γιάννη, µία ώρα περπάτηµα περίπου, βρίσκεται η παραλία στο Σαρακήνικο που µαγεύει κάθε επισκέπτη, προσφέροντας πανοραµική θέα στο απέραντο γαλάζιο και τις αγέρωχες κορφές των Λευκών Όρεων. Παραπέρα συναντάµε την παραλία της Τρυπητής, τη νοτιότερη παραλία της Ευρώπης. Σήµα κατατεθέν της οι τρεις µεγάλες φυσικές καµάρες που σχηµατίζονται στη γωνία του νησιού.

Σε αυτό το σηµείο βρίσκεται και η διάσηµη καρέκλα που προαναφέραµε, µε τη θέα προς το απέραντο γαλάζιο να κόβει την ανάσα. 2χλµ. νότια του λιµανιού της Καραβέ υπάρχει η παραλία του Κόρφου, µε βότσαλα, κρυστάλλινα νερά και βασικές παροχές για φαγητό και νερό κοντά της, ενώ 6χλµ. από την Καραβέ συναντάµε την παραλία του Πύργου, µια αµµουδερή παραλία, καλά κρυµµένη στην καρδιά ενός µεγάλου κόλπου και κυρίως πλήρως αποµονωµένη και ανοργάνωτη. Τέλος οι πιο τολµηροί επισκέπτες του νησιού θα βρουν τον παράδεισο στον Ποταµό, µια παραλία µε κοκκινωπή άµµο και γαλαζοπράσινα φανταστικά νερά. Η πρόσβαση σε αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς προϋποθέτει γνώσεις κατάβασης γκρεµού. Οι περισσότεροι απλά αρκούνται να τη θαυµάσουν από ψηλά, ενώ όσοι διαθέτουν βάρκα ή σκάφος είναι τυχεροί, καθώς η πρόσβαση σε αυτή µέσω βάρκας είναι ιδανική.

Η Γαύδος συµπεραίνουµε µε τα λίγα που αναφέραµε ότι είναι ένα νησί για λίγους. Όσοι αρκούνται στις βασικές υποδοµές φαγητού και ύπνου και κυρίως όσοι είναι λάτρεις του υπαίθριου κάµπινγκ, είµαι σίγουρη ότι φτάνοντας στη Γαύδο θα νιώσουν ότι βρήκαν τον επίγειο προσωπικό τους παράδεισο. Η φυσική και αµόλυντη οµορφιά του νησιού σε συνδυασµό µε τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων του, το κάνουν τόσο µοναδικό που µια φορά εκεί θα σας µείνει αξέχαστη µεν, χωρίς να είναι αρκετή. Παίρνοντας το καράβι από την Παλαιόχωρα ή τα Σφακιά είτε έχοντας το δικό σας φουσκωτό, βαρκάκι, κότερο, ποτέ δεν είναι αργά για µια εξόρµηση στο νησί αυτό, όπου η µυστήρια ενέργεια που εκπέµπει έλκει ανθρώπους από όλο τον κόσµο, οι οποίοι στο φεύγα τους δίνουν όρκο ιερό ότι θα επιστρέψουν ξανά για να τα ζήσουν όλα από την αρχή.

Πηγή: ByBusMagazine /elwikipedia /in2life

Διαβαστε επισης

spot_img

Web TV